lördag 13 april 2013

Bot och bättring!

Läste att min ”hemkommun” Gällivare är en av de kommuner i Sverige som är mest sårbar i händelse av en långvarig kris. Detta på grund av man är så beroende av gruvan och att invånarna har en väldigt låg utbildningsnivå. Det är inte bara det faktum att de inte har någon högre utbildning som är problemet. Jag som själv gått grundskolan och ett år på gymnasiet i Gällivare kommun vet att den utbildningen inte heller höll någon högre kvalité.

När man är där uppe låter det som om att de försörjer hela Sverige med sina gruvor och sin vattenkraften och att stockholmarna bara är parasiter. Den bilden är nog grovt felaktig. Mår Stockholm bra mår övriga landet också bra.

Min slutsats är att vi verkligen måste uppgradera statusen på akademiskutbildning i Sverige. Det är inte rimligt att en gruvarbetare med bara gymnasieutbildning ska tjäna mer än en sjuksköterska med tre års högskolestudier bakom sig. Vi akademiker ska i alla fall kompenseras för våra studieskulder, inkomstbortfall och missade pensionsinsättningar. Då får vi ett rimligt samhälle. Det är inte heller klokt att man i Sverige kan bli statsminister utan att ens ha en kandidatexamen. Det absurda i att man i en så kallad liberal och moderna demokrati ärver titeln som statschef tänker jag inte ens gå in på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar